Kroppen oppfatter et kirurgisk inngrep som en skade. Reaksjonen er oftest hevelse og smerter.

Det er viktig med god munnhygiene etter inngrepet. Det kan være behov for antibakteriell munnskyllevæske i noen dager.

Spørsmål: Etter det kirurgiske inngrepet ble smertene og hevelsen borte som beskrevet, men etter noen dager økte smertene igjen. Hva gjør jeg?
Svar: Etter forløpet kan være tegn på infeksjon i såret. Ring og bestill en konsultasjon, vi kan oftest sette opp tid samme dag.

Spørsmål: Etter det kirurgiske inngrepet har jeg hatt konstante smerter i mer enn 2-3 dager som angis som normalt ifølge instruksene. Hva gjør jeg?
Svar: Dette forløpet tyder på en smertekomplikasjon. Smertene varer da oftest omtrent en uke. Hvis smertene vedvarer i mer enn 8 dager kontakter du oss og vi setter opp tid for konsultasjon.

Spørsmål: Det er et stort åpent hull der visdomstannen ble fjernet. Hva gjør jeg?
Svar: Tilhelingen er basert på at ben skal vokse inn i området der tannen satt. Vi trekker åpningen noe sammen med sting, men lukker ikke helt. Det blir en sekundær tilheling med en grop som sakte blir mindre etter hvert som det gror. Dette tar tid, ofte 2-3 måneder. Forsøk å holde så rent som mulig i denne tilhelingstiden. En uke etter inngrepet kan du starte rensing med tannbørsten for å fjerne matrester, det er helt normalt at det blør litt de første dagene. Vi bruker vanligvis såkalt resorberbar tråd når vi syr etter visdomstannskirurgi. Stingene forsvinner av seg selv etter noen dager.

Spørsmål: Må jeg ha sykmelding etter inngrepet?
Svar: Vanligvis ikke. I spesielle tilfeller vurderes dette av tannlegen.