Oral kirurgi og oral medisin

Svært mange vil i løpet av livet ha behov for et kirurgisk inngrep i munnhulen. Barn og ungdommer har oftest behov i forbindelse med kjeveortopedisk behandling (regulering) eller etter skader. Unge voksne har ofte problemer med visdomstenner, mens behovet senere dreier seg mer om å beholde tenner eller erstatte tapte tenner. Slimhinnelidelser, cyster og svulster kan forekomme i alle aldre og krever ofte inngrep for diagnose eller behandling.

Spesialiseringen i oral kirurgi og oral medisin omfatter støttefag innen øre-nese-hals-kirurgi, plastikk-kirurgi, generell kirurgi/medisin og anestesi. Spesialistene har arbeidet på universitetsavdeling og på kjevekirurgisk avdeling på sentralsykehusnivå.

Trening og erfaring hos så vel kirurg som assistent er avgjørende for et godt resultat. Det viktigste for å minske plager under og etter et inngrep er skånsom kirurgi (forsiktig behandling av vevet). God anestesi (bedøvelse), gode sterilrutiner og oppfølgning med medikamenter er med på å dempe plagene etter inngrep. De fleste pasientene kan gå på jobb eller skole som vanlig dagen etter en operasjon.

Spesialister i oral kirurgi og oral medisin

Tannlegene Ulf Stuge, Petter O. Lind, Marianne Tingberg og Hauk Øyri er godkjente spesialister i oral kirurgi og oral medisin.